Efterskole udvikler ens sociale kompetencer

9. klasse nærmer sig afslutningen, og for mange unge mennesker venter der en vanskelig beslutning efter den sidste eksamen. Beslutningen omhandler fremtiden. For hvad skal der ske, når folkeskolen er slut? Skal man direkte ud i erhvervslivet? Skal man direkte på en videregående uddannelse eller skal man gøre som rigtig mange andre unge ? nemlig at vælge et ophold på en efterskole?

Efterskoler er et dansk fænomen og kan betegnes som en kostskole, hvor man bor, lever og studerer på en af de over 250 skoler i Danmark. Efterskoler bliver af mange betegnet som en særdeles vigtig periode, når man kigger tilbage på livet. Årsagen er, at et efterskoleophold er en utrolig intens oplevelse, hvor man for første gang skal stå på egne ben, og hvor man deler de mange op- og nedture med skolens øvrige elever. Det kan næsten ikke undgå at munde ud i stærke relationer og vedvarende venskaber.

hoejerdesignefterskole.dk

Typer af efterskoler

Der findes som nævnt en masse efterskoler i Danmark, og de har hver især noget forskelligt at tilbyde. Det faglige aspekt bliver vægtet højt på de fleste skoler, men de kreative og fysiske valgfag er oftest her, skolerne adskiller sig fra hinanden. Der findes således efterskoler, der tilbyder sport på eliteniveau ? via eksempelvis en håndbold- eller fodboldlinje, hvor man kan udvikle sit talent inden for den givne sportsgren. Er man i højere grad en kreativ sjæl, findes der efterskoler, som har stort fokus på musik og kunst. Eller en Gamer efterskole for de spilleglade. Overordnet set kan man finde en efterskole, der på den ene eller anden måde opfylder ens interesser. Eksempelvis Højer Designefterskole, der er en kreativ efterskole i Jylland.

Uanset hvilken efterskole, man i sidste ende vælger, så er der nærmest garanti for, at man får en masse værdi med i bagagen på sin videre færd ? både på det faglige og på det menneskelige plan. Rent fagligt kan et efterskoleophold være en glimrende overgang til en gymnasial uddannelse. Man bliver således klædt bedre på til at klare de faglige udfordringer, der venter på et gymnasie eller en handelsskole. Men fagligheden er så langt fra det eneste, der bliver styrket, når man tilbringer et eller flere år på en efterskole. På den personlige plan er der mange, der mærker en enorm personlig udvikling. Man lærer at tage ansvar for sig selv og sine medmennesker, man står mere eller mindre på egne ben og mange skrotter genertheden og udvikler deres sociale kompetencer.